![](/media/lib/21/1201516220_253192-ef5ed871b29106d258663365b46d32c7.jpeg)
Alergeny w mleku pozwalają wykształcić odporność
28 stycznia 2008, 10:25Naukowcy z francuskiego instytutu INSERM (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale) odkryli mechanizm, za pośrednictwem którego karmienie piersią może zabezpieczać dziecko przed astmą (Nature Medicine).
![](/media/lib/20/1198149851_826031-4ec5b6bc30dea7de120c12fc1be17b22.jpeg)
Nadmiar nabiału w dzieciństwie zwiększa ryzyko nowotworu
20 grudnia 2007, 11:19Osoby, które w dzieciństwie jedzą dużo nabiału, jako dorośli częściej chorują na nowotwory odbytu.
![Czaszka człowieka współczesnego (L) i neandertalczyka© DAO Vincent Mourre 2006, Creative Commons](/media/lib/19/1197378373_719639-ba7e8acba5301126e273c8e4d98a995a.jpeg)
Ewolucja przyspieszyła
11 grudnia 2007, 13:02W ciągu ostatnich kilku tysięcy lat ewolucja naszego gatunku znacznie przyspieszyła i przebiegała znacznie szybciej, niż dotychczas przypuszczano. Antropolog John Hawks z University of Wisconsin informuje, że współcześni ludzie bardziej różnią się genetycznie od ludzi żyjących przed 5000 lat, niż ci różnili się od neandertalczyków, którzy żyli 30 000 lat temu.
![© André Karwathlicencja: Creative Commons](/media/lib/17/1193309270_842946-54efc5456355a3009c4b57e9cc994ed5.jpeg)
Herba mate walczy ze złym cholesterolem
25 października 2007, 10:46Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów naparu. W zależności od pory dnia jest to napój pobudzający lub orzeźwiający. Przygotowuje się go z suszonych i sproszkowanych liści ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Teraz okazuje się, że nasila on aktywność enzymu obniżającego poziom złego i zwiększającego stężenie dobrego cholesterolu.
![Słonica z młodym, Kenia© Sandra Fenleylicencja: GNU FDL](/media/lib/16/1192783811_952771-e85cc69681c8789fc30e89f8a3915d71.jpeg)
Żyć ze sobą jak słoń z Masajem
19 października 2007, 08:40Słonie potrafią, i to dosłownie, wyczuć, jakie zamiary mają zbliżający się ludzie. Czy są przyjaciółmi, czy wrogami. Studium przeprowadzone w Parku Narodowym Amboseli w południowej Kenii ujawniło, że zwierzęta rozpoznają zapach i kolor odzieży noszonej przez Masajów, z którymi często popadają w konflikt podczas wypasania przez ludzi bydła.
Życie z cudzą twarzą
10 października 2007, 17:34Isabelle Dinoire, pierwsza na świecie osoba z przeszczepioną twarzą, napisała książkę o swoim życiu po zabiegu. Premiera Pocałunku Izabeli (Le Baiser d'Isabelle) miała we Francji miejsce w zeszły czwartek (4 października).
![Łosza z młodym© Gribecolicencja: Creative Commons](/media/lib/15/1190281836_532030-242a9c32b07d8054cb6120c552c444bb.jpeg)
Zdrowy nabiał z łosiego mleka
20 września 2007, 09:46W Rosji coraz większą popularnością cieszy się mleko łosia. Jest cenione ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Jego skład różni się od mleka krowiego: jest tłustsze (12-proc.) oraz bogatsze w białka i witaminy.
![](/media/lib/13/1187078542_723066-a04470237ab1e05d1c15f04f135b515b.jpeg)
Mleko z mięsa drobiowego
14 sierpnia 2007, 08:01Badacze z Tajlandii opracowali pierwszą na świecie mieszankę mleczną z mięsa drobiowego dla niemowląt uczulonych na białka mleka matki czy krowie.
![](/media/lib/9/1181472492_997161-e637921e6f2ebb4e15fea0a5622f30bc.jpeg)
Czajnik błyskawica
10 czerwca 2007, 10:45Gazeta Daily Mail doniosła, że naukowcy zaprojektowali czajnik, który pozwala na uzyskanie kubka gorącej wody w ciągu... 3 sekund.
![Krowy w Australii© Fir002; GNU/FDL](/media/lib/9/1180353600_715235-dbe941718023edc43e0361894935be3f.jpeg)
Chude mleko prosto od krowy
28 maja 2007, 11:51Nowozelandcy naukowcy odkryli, że u niektórych krów występuje gen, który powoduje, iż produkują one odtłuszczone mleko. Uczeni chcą dzięki niemu stworzyć całe stada, które będą zapewniały mleko z niską zawartością tłuszczu.